Omgeving van Stenay

Stenay is een prachtig dorpje aan de maas, voorzien van alle faciliteiten en een fraaie historische wandelroute. Het dorp heeft een regiofunctie en is een kruispunt van fiets- en wandelpaden.

Aan de tuin van ons huis grens het Europese biermuseum. Naast het bezichtigen van oude machines en ketels zijn hier allerlei soorten lokaal bier te koop.

Een gezellig terras biedt zicht op oude voertuigen....en op de toren van ons huis!

Nabij het huis is een kleinschalig park (Parc Forge) te vinden met zeldzame bomen en een kinderspeeltuin. Even verder een oude, in werking zijnde, watermolen
 
In het centrum worden veel kleine evenementen georganiseerd in de zomermaanden.

Het pure, Franse leven is nog te vinden in kleine omringende dorpen als Mouzay (foto), Cesse, Juvigny sur Loison en Baalon.

Parkeer de auto in een van deze dorpen en ga te voet het natuurschoon, de prachtige panden en de gemoedelijke sfeer aanschouwen.

Stenay biedt verschillende eetgelegenheden aan om te dineren. 

Een goed restaurant is Le Cygne, op loopafstand van het huis te vinden.


In Mouzay (10 min) is de kleine in werking zijnde brouwerij van Charmoy te vinden. De weg er naartoe is prachtig en leidt naar een oud landgoed.

www.bierecharmoy.com

Op 15 minuten rijden ligt het prachtige beschermde dorp Montmedy. Op de heuvel van dit dorp ligt de middeleeuwse Citadelle die vrij te bezoeken is.

Verdun, op slechts 30-40 minuten rijden van Stenay, is een veelbezochte plaats waar musea en overblijfselen van WW-I en de slag om Verdun te vinden zijn.

Op de weg naar Verdun zijn talrijke andere WW-1 monumenten te vinden. 

Op ongeveer een tot anderhalf uur rijden is het befaamde Champagne gebied te bereiken.

Hier zijn diverse locale Champagne producenten te bezoeken die u graag vertellen over hun Champagne en waar volop mogelijkheden zijn om te proeven.

35 minuten ten noorden van Stenay zijn Sedan en Charleville-Mezieres zeker een bezoek waarde.

Deze oude, prachtig bewaard gebleven middelgrote steden staan garant voor een succesvolle dagtrip.

Eveneens geschikt voor een dag bestemming is de stad Luxemburg, welke op 1u 45mins rijden te bereiken is.
 

Bezoek een van de talrijke brocantes die op zaterdag en / of op zondag worden georganiseerd in de regio. Vroeg uit de veren om de mooiste Franse huisraad te ontdekken. Bij de lokale bakkers en supermarkten vind je affiches van de brocantes in de regio.

Montherme, een plaats ten noorden van Charleville-Mezieres, is zeker een bezoek waard. Alleen de weg ernaartoe al is prachtig, door dichte bossen en een bergachtige omgeving.

Fort Douaumont is een van de belangrijke strategische forten waar in 1916 zwaar om gestreden is. Dit indrukwekkende en omvangrijke bouwwerk uit eind 19e eeuw is zeker de moeite waard om een indruk te krijgen van de enorme omvang van de veldslag die hier heeft plaatsgevonden.
Zwemmen in de Maas kan op sommige plekken in de buurt. Het meest voor de hand liggend zijn:

- de zwemplas nabij Douzy, 20 mins ten noorden van Stenay
- de zwemplas voorbij Mouzay, 10 mins ten zuiden van Stenay (oude grindafgraving)
- Strandje onder de brug bij Vilosnes, 20 mins ten zuiden van Stenay
- Lac de Samaritaine (10 mins van Buzancy)
- Lac Etang de Bairon (30 mins van Le Chesne)
In Foret Vasion (foretvasion.com) kun je in het klimbos tussen de bomen je energie kwijt. In de prachtige natuur op 25 mins ten zuiden van Stenay.